top of page
Search
  • kanogeianaki

Αυτοδιάγνωση


Έχει γίνει πια το Google, ο γιατρός μας, ο φαρμακοποιός μας, ο ψυχολόγος μας και φυσικά κυριαρχεί και το αστείο ότι αν βάλουμε τα συμπτώματα μας στο Google θα μας κυριεύσει και ο πανικός μιας και η χειρότερη εκδοχή είναι πάντα εκεί μέσα. Από που βγήκε αυτό το αστείο άραγε? Μήπως από την μανία μας να βρούμε από τι πάσχουμε εμείς ή κάποιος οικείος μας? Γιατί όμως βασανιζόμαστε με το να βρούμε μια απάντηση για τα συμπτώματα μας? Ο λόγος είναι απλός: σε κανέναν δεν αρέσει η άγνοια και τα μισόλογα. Είναι πολύ αγχωτικό να μην μπορούμε να ξέρουμε τι έχουμε. Σε αυτό το σημείο θα θυμηθώ ένα επεισόδιο του Dr House όπου ένας ασθενής έχοντας πάει σε πολλούς γιατρούς και έχοντας κάνει πολλές προσπάθειες να διαγνωστεί δεν τα κατάφερε ώσπου έφτασε στα άκρα και αποφάσισε να απαγάγει μερικούς ασθενής μαζί με γιατρούς, απειλώντας τους με όπλο μέχρι οι γιατροί να του πουν μια διάγνωση. Με αυτό θέλησα να δείξω το πόσο διψάει ο εγκέφαλος μας για απαντήσεις, με αποτέλεσμα συχνά να τις ψάχνει σε “επικίνδυνα” μέρη.

Όταν έχουμε συμπτώματα ο εγκέφαλος μας θέλει απαντήσεις, δεν του αρέσει να πάσχει από κάτι και να μην ξέρει τι είναι. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ψάχνουμε να βρούμε τι έχουμε και διαγνώσκουμε τους εαυτούς μας, με ρίσκο όμως εν τέλη αυτή η διάγνωση να είναι και λανθασμένη και να μας προκαλέσει περισσότερο άγχος. Το άγχος αυτο φυσικά θα ξεκινήσει όταν δούμε με πόσο επικίνδυνες ασθένειες σχετίζονται τα συμπτώματα μας και τότε θα έρθει και ο πανικός. Βλέποντας το παιδί μας να μην τα πηγαίνει πολύ καλά στα μαθήματα και να μην τρώει σωστά ή να προτιμάει να μείνει μόνο του στο δωμάτιο του, δεν σημαίνει ότι το παιδί έχει κατάθλιψη. Παρόλα αυτά το μυαλό των γωνιών θα ανησυχήσει ότι το παιδί τους έχει κατάθλιψη πριν σκεφτεί, ότι προτιμά να είναι στο δωμάτιο του επειδή όταν είναι στο σαλόνι με όλη την οικογένεια όλοι βλέπουν τηλεόραση οπότε δεν έχει τι να κάνει ή δεν τα πάει καλά στα μαθήματα επειδή τα μαθήματα έχουν δυσκολέψει κοκ. Υπάρχουν πολλά παρόμοια παραδείγματα που μπορώ να φέρω όσον αφορά το άγχος και τον πανικό που προκαλεί η διάγνωση που γίνεται από μη ειδικούς, το οποίο άγχος μεταβιβάζεται στους οικείους μας κι εν τέλη μπορεί αυτό το ίδιο να προκαλέσει προβλήματα ή διαταραχές.

Η διάγνωση είναι δύσκολη ακόμα και από τους ειδικούς και πάντα πρέπει να γίνεται με προσοχή οπότε ίσως την επόμενη φορά που θα έχετε οποιαδήποτε συμπτώματα, να πάρετε μια βαθιά ανάσα και να δώσετε ένα χρονικό περιθώριο μερικών ημερών πριν επισκεφθείτε έναν ειδικό για να μοιραστείτε τις σκέψεις σας.


24 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page